2012-05-05

Šokoladinis tortas “Velnio maistas” (Devil’s Food Cake)




Reikės:

Biskvitams:

  • 50 g kakavos miltelių
  • 150 g verdančio vandens
  • 100 g pieno
  • 150 g sviesto
  • 210 g miltų
  • 1 arb.š. kepimo miltelių
  • 1/2 arb.š. druskos
  • 300 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 1 valg.š. vanilės esktrakto

Kremui:

  • 150 g juodojo šokolado, smulkinto
  • 150 g pieniško šokolado, smulkinto
  • 350 g žemės riešutų sviesto
  • 370 g riebios grietinėlės (36 proc. riebumo)

Šokoladinėms “šukėms”:

  • 150 g juodojo šokolado, smulkinto

Eiga:

Pirmiausiai pasigaminkite šokoladines “šukes”, kuriomis papuošite tortą. Tam, kad šokoladinės “šukės” gerai prikibtų prie torto ir tvirtai laikytųsi, jas geriau “priklijuoti” prie dar pilnai nesustingusio torto. Taigi, kai tortas jau bus suteptas, turite būti paruošę papuošimus.

  1. Atsikirpkite du maždaug 40 cm. ilgio kepimo popieriaus lakštus. Vieną lakštą patieskite ant lygaus paviršiaus, kitą pasidėkite netoliese.
  2. Susmulkintą šokoladą sudėkite į dubenėlį ir pakaitinkite ant garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje (tik atidžiai stebėkite – šokoladas tirpsta greitai!), kol aptirps maždaug pusė šokolado.
  3. Energingai išmaišykite pusiau ištirpusį šokoladą, kol jis ištirps visas ir gausite lygią, vientisą ir pakankamai tirštą masę. Masė turi būti šiek tiek vėsesnė nei kambario temperatūros*. Jei jaučiate, kad masė šiltesnė – įmeskite dar gabalėlį šokolado ir toliau maišykite, kol gausite vientisą, reikiamos temperatūros masę. Jei dalis šokoladas jau nebeištirpsta, neištirpusį gabaliuką tiesiog išimkite iš masės.
  4. Paruoštą šokoladinę masę lygiu plonu sluoksniu paskleiskite ant kepimo popieriaus lakšto. Kadangi vėsus šokoladas stingsta greitai, turite dirbti sparčiai.
  5. Paskleidę šokoladą, ant viršaus dėkite antrąjį kepimo popieriaus lakštą, delnais paspauskite ir išlyginkite, kad neliktų oro burbuliukų.
  6. Pradedant siauresniąja popieriaus kraštine, susukite kepimo popieriaus lakštus į standų ritinį.
  7. Padėkite šį ritinį į šaldytuvą mažiausiai dviems valandoms, kol šokoladas visiškai sustings, o Jūs paruošite tortą.
  8. Šokoladui sustingus, ritinį išimkite iš šaldytuvo ir staigiu judesiu išvyniokite – taip šokoladas sulūžinės juostelėmis. Išvynioję, nuimkite viršutinį kepimo popieriaus lakštą.
  9. Paruoštomis šokoladinėmis dekoracijomis iš karto galite papuošti tortą arba galite perkelti jas ant metalinio padėklo ir laikyti šaldytuve, iki kol jų reikės.

* jeigu papuošimus darysite iš šiltesnės nei kambario temperatūros masės, šokoladinių “šukių” spalva nebus graži (greičiau jau pilkšvos, matinės spalvos), neblizgės, o pačios “šukės” nebus traškios.


Iškepkite biskvitus, paruoškite kremą ir sutepkite tortą.

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 175 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm. skersmens kepimo indo** dugną ir šonus.
  2. Kakavą užpilkite verdančiu vandeniu ir maišykite, kol ištirps.
  3. Į kakavą supilkite pieną, išmaišykite ir palikite, kol atvės.
  4. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
  5. Kitame inde kambario temperatūros sviestą išplakite plaktuvu iki purios masės.
  6. Suberkite cukrų ir plakite dar kelias minutes.
  7. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išplakdami.
  8. Supilkite vanilės ekstraktą ir gerai išmaišykite.
  9. Į sviesto plakinį pakaitomis suberkite miltų mišinį ir kakavą. Pilkite maždaug po trečdalį kiekvieno mišinio, po kiekvieno trečdalio gerai išmaišykite.
  10. Paruoštą tešlą supilkite į paruoštą kepimo formą.
  11. Kepkite apie 40 – 45 minutes, patikrindami mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
  12. Biskvitui iškepus, atvėsinkite. Visiškai atvėsus, biskvitą perpjaukite į dvi lygias dalis ilgu peiliu ar siūlu.
  13. Paruoškite torto kremą. Abiejų rūšių šokoladą ištirpinkite ant garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje.
  14. Į ištirpusį, vientisos masės šokoladą įmaišykite žemės riešutų sviestą.
  15. Supilkite šaltą grietinėlę ir elektriniu plaktuvu plakite, kol gausite purų ir tvirtos konsistencijos kremą.
  16. Surinkite tortą***. Vieną biskvitą dėkite ant lėkštės lygiu paviršiumi ar padėklo. Jei norite, sulaistykite.
  17. Ant bisvito tolygiai paskirstykite šiek tiek daugiau nei trečdalį kremo. Uždėkite antrą biskvitą ir sulaistykite.
  18. Likusiu kremu aptepkite torto viršų ir šonus.
  19. Papuoškite tortą šokolado “šukėmis” – šonus aplipinkite ilgosiomis, o ant viršaus suberkite trumpąsias šukes.
  20. Dėkite į šaldytuvą porai valandų, kad pilnai sustingtų kremas.

** Biskvitus galite kepti dviejuose vienodo dydžio kepimo induose – tokiu atveju iškepusio biskvito nereikės perpjauti pusiau ir biskvitas keps trumpiau (apie 25-30 minučių).

*** Aš, norėdama apsidrausti, tortą surinkinėjau torto borteliuose (žiede). Pirmąjį biskvitą aptepiau puse kremo, antrąjį – kita puse kemo. Atskirai torto šonų netepiau. Surinkusi tortą, valandžiukę su žiedu jį palaikiau šaldytuve. Kai ištraukiau ir nuėmiau žiedą, torto kremas buvo visiškai sustingęs, tačiau šukės vis tiek prie torto kraštų bei viršaus prikibo ir laikėsi puikiai.


Šaltinis:

http://www.sauletavirtuve.lt/?p=2361

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą