2012-05-05

Sūrio – Brownie Tortas


Reikės:


Brownie:

  • 240 g juodojo šokolado
  • 200 g sviesto
  • 2 arb.š. vanilės esencijos
  • 4 kiaušiniai
  • 1 puodelis cukraus
  • 1 puodelis miltų
  • 1 valg.š. kakavos miltelių (naudojau šokoladinę kakavą)
  • 1 valg.š. tirpios kavos
  • 1/2 arb.š. druskos

Sūrio masei (cheesecake):

  • 450 g mascarponės (ar kitokio cream cheese)
  • 250 g pertrintos riebios varškės ar neriebios grietinės (naudojau varškę)
  • 1/2 – 1/3 puodelio cukraus
  • 1 arb.š. vanilės esencijos
  • 3 kiaušiniai

Šokoladinei glazūrai:

  • 150 g šokolado
  • 2 valg.š. grietinėlės
  • 2 valg.š. vandens

Eiga:

Brownie pagrindo paruošimas.

  1. Įkaitinti orkaitę iki 160° C.
  2. Kepimo popieriumi iškloti apvalią išardomą 20 cm skersmens (aš naudojau 22 cm. skersmens) formą ir bet kokią kitą panašaus dydžio kepimo formą (Kodėl? Nes iš brownie skirtų produktų gauname 2 nurodyto dydžio skersmens torto pagrindus. Vieną iš jų panaudojame pagrindui, iš kito paruošiame torto papuošimus, o likusius gabalėlius skaniai suvalgom. Jei norime tik pagrindo tortui, brownie skirtus produktus dalinam per pusę).
  3. Vandens vonelėje ištirpinti šokoladą ir sviestą. Sudėti vanilės esenciją ir cukrų, ir išplakti mikseriu apie 2 min. Po vieną į masę įplakti kiaušinius.
  4. Persijoti miltus su kakava, kava ir druska. Mediniu šaukštu ar mentele sumaišyti miltus su šokoladine mase.
  5. Sudėti gautą masę į apvalią formą, užpildant į aukštį 1,5 cm. (tam reikės maždaug pusės visos gautos masės). Išlyginti paviršių, pastuksenti į stalo paviršių, kad išeitų oro burbuliukai. Likusią masę sudėti į antrą formą ir kepti abi 15–20 min. Patikrinus mediniu pagaliuku ar iškepė, turite matyti keletą lipnių trupinių ant pagaliuko.
  6. Iškeptus brownie visiškai ataušinti.

Sūrio masės (cheesecake) paruošimas.

  1. Išplakti mascarponę su varške ir cukrumi iki vientisos lygios masės. Sudėti vanilės esenciją. Toliau plakant pačiu mažiausiu greičiu ar tiesiog rankomis, įplakti po vieną kiaušinius. Kuo mažiau masė plakama sudėjus kiaušinius, tuo daugiau šansų turėti gražų sūrio tortą be įtrūkimų ir išsipūtimų.
  2.  Pašalinti nuo formos su brownie sienelių kepimo popierių ir supilti varškės įdarą ant ataušusio brownie pagrindo. Hermetiškai apvynioti formą su folija ir patalpinti formą su cheesecake‘u į didesnę formą, į kurią įpilti karšto vandens iki pusės formos su cheesecake‘u sienelių aukščio (tokiu būdu sukuriant vandens vonelę).
  3. Kepti apie 40–50 min., patikrinant ar iškepė – jeigu lengvai krestelėjus tik nedidelis plotelis įdaro viduryje linguos, kaip želė, reiškia cheesecake‘as iškepęs.
  4. Apipjauti peilio ašmenimis tarp formos sienelių ir cheesecake‘o šonų, kad išvengti galimų įtrūkimų auštant.
  5. Ataušinti jį 1 val. kambario temperatūroje ir ne mažiau 6 val. šaldytuve.

Papuošimas.

  1. Atšaldytą tortą išimti iš formos ir padengti glazūra (glazūrai visus produktus ištirpinti vandens vonelėje).
  2. Atšaldytą brownie, iškeptą atskirai, supjaustyti nedideliais bet kokios formos gabaliukais ir papuošti jais torto viršų. Kadangi tortas Kalėdinės – tortą papuošiau meduolių formele išspaustomis eglutėmis.

Šaltinis:

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą