2012-05-05

Tortas „Opera”


Reikės:

Biskvitui:

  • 6 didelių kiaušinių baltymai, kambario temperatūros
  • 2 valg. š. (30 g) cukraus
  • 2 stiklinės (225 g) maltų migdolų
  • 2 ¼ stiklinės (225 g) cukraus pudros
  • 6 dideli kiaušiniai
  • ½ stiklinės (70 g) miltų
  • 3 valg. š. (45 g) sviesto

Kavos sirupui:

  • ½ stiklinės vandens
  • 1/3 stiklinės (67 g) cukraus
  • 1 ½ valg. š. (7 g) tirpios kavos

Sviestiniam kavos kremui:

  • 2 valg. š. (10 g) tirpios kavos
  • 1 valg. š. (7 g) verdančio vandens
  • 140 g cukraus pudros
  • ½ stiklinės (60 g) vandens
  • 2 kiaušinių baltymai
  • 200 g sviesto, kambario temperatūros

Šokoladiniam kremui:

  • 265 g juodo šokolado
  • ½ stiklinės (125 g) pieno
  • ¼ stiklinės (30 g) plakamosios grietinėlės
  • 60 g sviesto, kambario temperatūros

Šokoladinei glazūrai:

  • 150 g juodo šokolado
  • 115 g svieso

Eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC temperatūros.
  2. Kepimo popieriumi ištieskite du 35 x 41 cm. dydžio kepimo indus.
     
  3. Paruoškite torto biskvitą. Kiaušinių baltymus išplakite iki minkštų putų. Suberkite cukrų ir plakite, kol gausite standžias putas.
  4. Kitame dubenyje sumaišykite migdolus, cukraus pudrą.
  5. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir elektriniu plaktuvu plakite apie 3 minutes, kol gausite purią masę.
  6. Suberkite miltus ir lėtai plakite, kol neliks sausų miltų.
  7. Į šią masę sudėkite išplaktus baltymus ir lengvai išmaišykite.
  8. Galiausiai supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Išmaišykite.
  9. Paskirstykite tešlą į du kepimo indus, paviršių išlyginkite.
  10. Kepkite biskvitus 5 – 7 minutes arba kol jie gražiai parus, o paspausti pirštu, ims spyruokliuoti. Išimkite kepimo indus su biskvitais iš orkaitės ir palikite atvėsti.
     
  11. Paruoškite sirupą. Tirpią kavą ir cukrų ištirpinkite verdančiame vandenyje. Atidėkite į šalį.
     
  12. Paruoškite sviestinį kavos kremą. Pirmiausia sumaišykite tirpią kavą su verdančiu vandeniu. Atidėkite į šalį, kol atvės.
  13. Tuomet paruoškite cukraus sirupą. Sumaišykite vandenį ir cukraus pudrą nedideliame puode ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Kaitinkite nemaišydami, tik drėgnu teptuku nuvalydami nuo puodo sienelių susidariusius kristalus. Virkite tol, kol cukraus sirupo temperatūra pasieks 116 – 118 ºC temperatūrą. Jei neturite termometro, sirupo būklę galima patikrinti kitu būdu. Į vandenį su ledukais įpilkite ketvirtį arbatinio šaukštelio sirupo. Jei cukraus sirupas jau išviręs ir tinkamos temperatūros, iš sirupo vandenyje susidarys minkštas kamuoliukas, kurį paspaudus pirštais, jo forma keisis.
  14. Kol verdate cukraus sirupą, kiaušinių baltymus išplakite iki purumo.
  15. Lėtai plakant, į išplaktus baltymus pilkite paruoštą, ką tik nuo ugnies nukeltą verdantį cukraus sirupą. Padidinkite plaktuvo plakimo greitį ir plakite apie 5 minutes, kol gausite standžias putas ir masė pasieks kambario temperatūrą.
  16. Išplakite sviestą iki purumo, dalimis sumaišykite su atvėsusia kavos mase.
  17. Dalimis sudėkite sviestą į baltymų masę, lengvai išmaišant.
  18. Sudėjus visą sviestą, išmaišykite, kol gausite vientisą masę, tačiau neperplakite.
  19. Sviestinį kavos kremą dėkite į šaldytuvą ir kas kelias minutes išimkite, išmaišykite. Taip kartokite apie 20 minučių, kol masė sutvirtės ir sutirštės.
     
  20. Paruoškite šokoladinį kremą. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir sudėkite į vidutinio dydžio dubenį.
  21. Pieną ir grietinėlę užvirinkite nedideliame puode, supilkite ant šokolado, palaukite apie minutę ir išmaišykite. Masė turi būti vientisa ir lygi.
  22. Sviestą išplakite iki kreminės konsistencijos.
  23. Per 2 ar 3 kartus sudėkite į šokoladinę masę, išmaišykite.
  24. Dėkite paruoštą kremą į šaldytuvą. Kas 5 minutes išimkite iš šaldytuvo ir gerai išmaišykite. Taip kartokite, kol masė sutirštės, apie 20 minučių.
     
  25. Surinkite tortą. Supjaustykite kiekvieną biskvitą į dvi dalis: vieną 24×30 cm. dydžio stačiakampį ir vieną 12×30 cm. dydžio stačiakampį. Taigi, turėsite du didesnius ir du dvigubai siauresnius stačiakampius. Iš dviejų stačiakampių siauresnių sudėsite trečiąjį didesnį stačiakampį, taigi, turėsite tris 24×30 cm. dydžio biskvitus.
  26. Vieną stačiakampį dėkite į kepimo indą, ištiestą kepimo popieriumi, ir sulaistykite kavos sirupu.
  27. Ant viršaus tolygiai užtepkite sviestinį kavos kremą.
  28. Ant sviestinio kremo viršaus dėkite du biskvito stačiakampius, sudėdami juos į kvadratą.
  29. Sulaistykite sirupu.
  30. Viršų tolygiai aptepkite šokoladiniu kremu, ant jo dėkite trečiąjį biskvitą.
  31. Lengvai paspauskite delnais ir dėkite į šaldytuvą. Šaldykite tortą nuo valandos iki šešių valandų – jis turi būti visiškai šaltas ir sustingęs, kai apipilsite jį glazūra.
     
  32. Paruoškite glazūrą. Sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite.
  33. Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir suberkite į dubenėlį. Šį dubenėlį statykite ant puodo su vandeniu (taip, kad dubenėlio dugnas nesiliestų prie vandens) ir kaitinkite, kol šokoladas ištirps.
  34. Įmaišykite sviestą.
  35. Išimkite indą su tortu iš šaldytuvo.
  36. Nuimkite nuo torto kepimo popierių ir apliekite torto viršų ir šonus šokoladine glazūra.
  37. Tortą dėkite atgal į šaldytuvą ir laikykite, kol glazūra sustings.
  38. Prieš patiekiant, tortą supjaustykite gabalėliais. Pjaustykite ilgu, aštriu peiliu, prieš tai pamirkę jį karštame vandenyje ir nusausinę.

Šaltinis:

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą