2012-05-05

New York Cheesecake (Niujorko sūrio tortas)


Reikės:

  • 200 g sausainių (pavyzdžiui, “Selga” ar panašių)
  • 1/4 puodelio (50 g) cukraus
  • 1/2 puodelio (115 g) sviesto, tirpinto
  • 1 kg kreminio sūrio, kambario temperatūros
  • 1 puodelis (200 g) cukraus
  • 3 valg.š. (35 g) miltų
  • 5 kiaušiniai
  • 1/3 puodelio (80 ml) plakamosios grietinėlės
  • 1 arb.š. vanilės ekstrakto

Eiga:

  1. Sausainius sutrupinkite iki visiškai smulkių trupinukų ir sumaišykite su cukrumi.
  2. Sumaišykite su ištirpintu sviestu – masė turi būti lipni. Jei masė yra biri ir visiškai nelimpa, įpilkite dar truputį tirpinto sviesto ir vėl išmaišykite.
  3. Kepimo indą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi. Dugną ir sieneles (apie 2,5 cm aukščio) išklokite trupinių mase.
  4. Kepimo indą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą, kol paruošite įdarą.
  5. Į indą sudėkite kreminį sūrį (aš naudojau maskarponę), suberkite cukrų ir miltus. Plakite, kol gausite vientisą masę.
  6. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakdami iki vientisos masės.
  7. Supilkite grietinėlę ir vanilės ekstraktą. Dar kartą viską išplakite.
  8. Išimkite kepimo indą iš šaldytuvo. Ant sausainiais iškloto pagrindo į kepimo indą supilkite visą paruoštą kreminio sūrio įdarą.
  9. Kepkite iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Tuomet sumažinkite karštį iki 120°C temperatūros ir kepkite dar 90 minučių, kol torto šonai tampa tvirti, o tik centras, pajudinus kepimo indą, ima “virpėti”.
  10. Išimkite kepimo indą iš orkaitės* ir visiškai atvėsinkite kreminio sūrio tortą, prieš išimdami ant lėkštės ar į tortinę.
  11. Papuoškite pagal savo norus ir fantazijas. Aš papuošiau plakta grietinėle ir apibarsčiau cinamonu**.
  12. Per naktį palaikykite šaldytuve, prieš patiekiant.

* jei kreminio sūrio tortą kepate be kepimo popieriaus, jam iškepus ir išėmus iš orkaitės, iš karto aplink kepimo formos kraštelius atsargiai apipjaukite aplink visą tortą. Jam atšokus nuo sienelių, išvengsite paviršiaus sutrūkinėjimo, kai tortas ims vėsti ir šiek tiek “susitrauks”.

** jeigu tuo metu, kai kepsite tortą, bus uogų sezonas, manau, jos turėtų atsidurti ir ant šio torto – saldžios braškės ar kelios saujos mėlynių, ar kitų mėgstamų uogų, suteiktų tortui lengvumo ir tikrai puikiai derėtų.



Šaltinis:

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą